tirsdag 18. februar 2014

Boeuf bourguignon - rødvinsgryte

Du trenger :

Oksekjøtt 500gr ( eller mer, om du foretrekker mye kjøtt (brukte høyrygg, marinerte dette)).
0,5-1kg gulrøtter, se det litt an.
1-2 stor løk.
1-2 pastinakk.
1/2-1 purre.
3 store fedd hvitløk.
Chili etter smak, brukte 2ts finhakket chili.
Ca 20 stykk delikatesseløk.
Ca 100-150gr sopp.
150gr sideflesk.
1/2flaske rødvin (brukte Marqués de Cáceres Crianza).
4dl oksekraft.
1-2ss smør.
Olje til steking.
2ss hvetemel.

Krydder :
Sort pepper.
Himalayasalt.
1/2 + 1 ss Merian.
1/1 ss Rosmarin.
1/2 ss Basilikum.
1/2 ss Krydderblanding(timian, sitronzest, sellerirot, persille). Kan fint bare bruke timian.
1 liten dæsj brunt sukker.

Marinade (valgfritt) :
1,5dl olje.
1,5dl cola.
Dæsj timian, sort pepper, hvitløk.


----------
Forarbeid :

Lot kjøttet ligge i marinade i to dager.
(Sett ovnen på 170-180grader i god tid, slik at den blir varm før du har i gryten.)
Delte opp kjøttet i passelige terninger, ca 2x2cm vil jeg tro. Lot det ligge på fjøla litt med pepper og merian på.
Skrell gulrøtter og skjær i tykke staver, jeg delte hver gulrot i 8 staver.
Skrell stor løk og del i fire båter.
Skrell pastinakk og skjær i små terninger.
Purre skar jeg opp i små skiver. Legg disse grønnsakene for seg.

1/2 flaske rødvin (helst fruktig type) i en bolle, pisk inn 2ss hvetemel, sort pepper, brunt sukker, rosmarin, basilikum og krydderblandingen.
Gjør klar oksekraften.

Skrap frøene av chili, finhakk. Finhakk hvitløk. Legg dette for seg.

Sopp deler du i to eller fire, avhengig av størrelsen.
Delikatesseløken(småløk) skreller du og lar være hele. Legg dette og for seg.



Sånn, da er det verste over.

Varm sakte opp jerngryten, ha i litt olje. Brun kjøttet, ha i gulrot/stor løk/pastinakk/purre de siste minuttene.  Ha så i chili og hvitløk, hell over oksekraften og vinblandingen. Ta på lokket og sett på nederste brett i ovnen, på ca 170-180gr. La det putre i opptil 2 timer. Stek sideflesket, og legg på tørkepapir (jeg kjøpte ferdighakket i små terninger).
Når gryten er så godt som ferdig, tar du den ut og setter oppå ovnen. Brun delikatesseløken og soppen (lurt å la løken få litt lengre steketid enn soppen).
Jeg brukte en spaghettiøse til å forsiktig flytte alle bitene i gryten over i stekepannen som jeg tok av platen, kan fint legge det i en bolle eller noe annet egnende..bare det holder seg varmt.
Væsken i gryten kokes opp mens du pisker og har i litt og litt av 1-2ss smør til det tykner litt. Ha i sideflesk og alt fra pannen. Smak til med salt og pepper.

Poteter, ris, salat eller kanskje noe deilig brød til? :)










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar